Пропустити навігацію

КАТЕГОРІЯ КЕЙСИДАТА 01.02.21

Соціальне підприємництво. Досвід інклюзивної пекарні «Good bread from good people»

Пекарню «Good bread from good people» знають не лише в Україні, а й поза її межами. Це унікальний заклад, в якому смачне печиво, духмяні кекси та хліб роблять люди з ментальною інвалідністю.

Заснував пекарню Владислав Малащенко — лікувальний педагог за освітою та за сімейною традицією.

«Я з 16 років працюю лікувальним педагогом. Так склалось, що пів моєї родини — це лікувальні педагоги, тож я мав таку нагоду — працювати з досить молодого віку. Я хотів працювати з дорослими, займатися соціальною терапією. І я розумів, що є дуже велика проблема з психоневрологічними інтернатами. Просто я хотів зробити підприємство, де люди з інвалідністю могли б працювати та соціалізуватися», – розповідає чоловік.

Владислав каже, що ідею інклюзивної пекарні виношував кілька років. Першим кроком до цього стало отримання гранту на бізнес-навчання у компанії Startup Ukraine.

«Почав вчитися, і десь через півтора місяця вирішив подивитися, що ж можна робити. Подивився на Pinterest, що можна робити, і побачив там банановий хліб, зробив його вдома. Я зрозумів, що це просто. І все!» – поділився Владислав.

Так народилась ідея пекарні, де б змогли працювати люди з ментальними порушеннями. Владислав переконаний, що будь-яка людина, яка прийшла на співбесіду, зможе працювати, головне — не піддаватися стереотипам та знайти для неї роботу, яку вона зможе виконувати.

«Проблема в тому, що є стереотипізація. Мало хто розуміє, як працювати з такими людьми, в нас дуже мало таких спеціалістів. І навіть ті самі люди з інвалідністю — вони можуть робити багато чого, але вони не знають, що вони можуть це робити», – каже Владислав.

В пекарні «Good bread from good people» для кожного знайдеться робота, яку він зможе виконувати та яка буде приносити задоволення. Хтось замішує тісто, хтось робить кекси, хтось пакує та розвозить замовлення.

«Цю роботу мені допоміг знайти мій лікар. Я відправив резюме на електронну пошту, пройшов співбесіду, стажування і влаштувався кур’єром. Потім я деякий час працював адміністратором, менеджером із закупівель. Але нещодавно мій обсяг роботи спростився практично до пакувальника. В мене найкращий почерк. І якщо потрібно підписати коробку вручну, я це роблю», – розповідає один із працівників пекарні.

В пекарні дуже різноманітний, але дружній колектив, де усі допомагають одне одному. Працювати тут — це не лише питання працевлаштування, але і можливість для людей з ментальною інвалідністю адаптуватися в соціумі, повірити в себе, відкрити в собі щось нове.

«Для цих людей робота тут — це соціальна терапія, «трудотерапія», якщо можна так сказати. І вони ростуть в цьому. Кожен із них приходить однією людиною, а виходить зовсім іншою», – каже Владислав.

Зараз в пекарні 18 працівників. Для деяких співробітників «Good bread from good people» є транзитним місцем роботи, тож коли вони будуть готові, то підуть далі.

«Я — кухар-кондитер. Мене сюди влаштували батьки. Я довго не могла знайти роботу, а потім вони привели мене сюди. Мені подобається замішувати тісто. Готувати випічку — це робить мене щасливою», – розповідає співробітниця пекарні.

Працевлаштування людей з інвалідністю — не єдиний соціальний проєкт пекарні. Серед інших — ініціатива «Підвішений кекс».

«Ти можеш допомогти нам, не отримуючи кекс. Ти його оплачуєш, а ми веземо ці кекси в якісь установи на наш розсуд. Це може бути психоневрологічний інтернат, хоспіс, лікарня чи якась військова лікарня. Дуже багато місць куди ми відвозимо, і ці місця — вони є по всій країні. Ти «підвішуєш» кекс — і ти допомагаєш нам та тим, хто його отримує», – зазначає Владислав.

Ще один спосіб допомогти пекарні — зробити донат, який піде на оплату оренди та послуг, закупку продуктів та заробітну плату працівникам.

«Ти або робиш, або не робиш. Ти починаєш чи не починаєш. Ти правдивий з собою чи ні. Я дуже радий, що я до цього прийшов, але це дуже складний шлях», – каже Владислав.

«Good bread from good people» — приклад соціального бізнесу, який демонструє: люди з інвалідністю можуть багато, якщо дати їм таку можливість.

Більше про унікальну пекарню та її працівників розповідає одна з серій «Безбар’єрних історій, які надихають», створених у межах ініціативи Олени Зеленської.

47 переглядів